Mentoring – kiedy warto poszukać nauczyciela?
5/07/2018 – 19:35 | Komentarze (0)

Mentoring to brzmiące bardzo nowocześnie słowo określające osobisty rozwój, który wydarza się w przestrzeni partnerskiej relacji pomiędzy uczniem a jego nauczycielem czy mistrzem. Taki sposób kształtowania własnej osoby znany jest jednak od starożytności, a samo …

Czytaj cały artykuł »
Problemy

Bolączki codzienności. Problemy małe i duże, z którymi styka się każdy z nas.

Psychologia

Psychologia codzienności. Praktyka, teoria, wpływ psychologii na nasze życie.

Twórczość

Literatura, poezja, malarstwo, fotografia, kreatywność.

Uczucia

Świat uczuć, emocji, miłości. To one kierują naszym życiem.

Wizualizacje

Artykuły z dodatkiem filmu video bądź muzyki.

Emocje » Różności

Babka wielkanocna i pascha – słodkie wypieki na poprawę nastroju

Submitted by on 8/03/2019 – 11:57Komentarze (0)

wielkanoc

Wielkanoc to szczególne Święto, podczas którego radujemy się i spędzamy z bliskimi wyjątkowe chwile. Na stole nie może zabraknąć oczywiście tradycyjnych dań, przekąsek, jak i ciast. Nic tak nie poprawia nastroju jak pyszne słodkości, które zawsze goszczą na wielkanocnych stołach. Na co dzień raczej nie przygotowujemy babek ani paschy. Można powiedzieć, że są zarezerwowane na Wielkanoc. Jak zrobić idealne ciasta, by zachwycić gości?

Babka wielkanocna – przepis na udane Święta!

Chyba nikt z nas nie wyobraża sobie Wielkanocy bez babki. Nie dość, że znakomicie smakuje, to jeszcze pięknie prezentuje się na świątecznym stole. Skąd tak naprawdę wywodzi się oryginalny kształt tego ciasta? Fałdowania i charakterystyczny zwężający się kształt ku górze przypominał spódnice starszych kobiet na wsiach – skojarzenie jest jednoznaczne. Przygotowywanie babek wielkanocnych jest już tradycją, którą warto kultywować.

Babka wielkanocna wilgotna to coś, do czego dążymy podczas wypieku. Aby miała idealnie zwartą i puszysta konsystencję, należy przestrzegać kilka bardzo ważnych zasad. Przede wszystkim przygotowywanie babki wymaga od nas cierpliwości. Masło, które wykorzystamy do ciasta, musi mieć temperaturę pokojową, więc należy je wyjąć z lodówki nawet kilka godzin wcześniej. Powinno być bardzo puszyste i bez grudek. Aby uniknąć zważenia się ciasta, również jajka powinny mieć temperaturę pokojową.

Oprócz znakomitego smaku liczy się również wygląd babki świątecznej. Jej wierzch możemy posypać cukrem pudrem, kandyzowanymi owocami i pokruszonymi orzechami. Bardzo często babkę polewamy lukrem, wówczas będziemy mogli cieszyć się wyjątkowym, słodkim smakiem. W końcu Święta nie mogą obyć się bez łakoci, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli!

Świąteczna pascha – pyszne i szybkie ciasto

Pascha wielkanocna wywodzi się z Europy Wschodniej, jednak na stałe zagościła również na polskich stołach. Nic dziwnego: jest pyszna, nie wymaga pieczenia, a jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Pascha najlepiej smakuje oczywiście w okresie wielkanocnym, a jej głównym składnikiem jest oczywiście twaróg, który połączony ze słodką śmietaną i owocami skradnie serca twoich bliskich.

Jaki jest sekret udanej paschy? Twaróg należy zmielić trzykrotnie – tylko dzięki temu pozbędziemy się niechcianych grudek. Masa powinna być idealnie gładka. Ciasto może zawierać dowolne dodatki, jednak tradycyjnie posypuje się je bakaliami, czyli kandyzowanymi owocami, orzechami, płatkami migdałowymi i rodzynkami. Na wierzchu warto ułożyć świeże owoce. W tym przypadku należy kierować się tylko smakiem i gustem swoim i naszych bliskich. Mogą to być mandarynki, winogrona lub brzoskwinie.

Sprawdzony przepis na idealną paschę

Pascha świąteczna to danie, które może przygotować każdy, nawet osoba niewprawiona w kulinarnych bojach. W pierwszej kolejności należy rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie i ostudzić. W tym czasie zajmiemy się ucieraniem gładkiej masy z masła, żółtek, Cukru wanilinowego WINIARY oraz cukru pudru. W dalszej kolejności dodajemy do masy puszysty twaróg, śmietanę, ostudzoną żelatynę oraz bakalie. Na koniec należy przelać ciasto do tortownicy i włożyć do lodówki. Najlepiej smakuje na chłodno i udekorowana bakaliami oraz świeżymi owocami.

Popularity: 1% [?]

Dodaj komentarz!

Bądź miły. Pisz poprawnie. Nie spamuj :)