Mentoring – kiedy warto poszukać nauczyciela?
5/07/2018 – 19:35 | Komentarze (0)

Mentoring to brzmiące bardzo nowocześnie słowo określające osobisty rozwój, który wydarza się w przestrzeni partnerskiej relacji pomiędzy uczniem a jego nauczycielem czy mistrzem. Taki sposób kształtowania własnej osoby znany jest jednak od starożytności, a samo …

Czytaj cały artykuł »
Problemy

Bolączki codzienności. Problemy małe i duże, z którymi styka się każdy z nas.

Psychologia

Psychologia codzienności. Praktyka, teoria, wpływ psychologii na nasze życie.

Twórczość

Literatura, poezja, malarstwo, fotografia, kreatywność.

Uczucia

Świat uczuć, emocji, miłości. To one kierują naszym życiem.

Wizualizacje

Artykuły z dodatkiem filmu video bądź muzyki.

Emocje » Różności

Czy warto stosować miód manuka?

Submitted by on 10/11/2016 – 21:48Komentarze (0)

Raw Honey with Dipper

Coraz częściej obserwuje się wzrost niekonwencjonalnych metod uzdrawiania, jako sposobu na utrzymanie zdrowia i siły witalnych. Wśród nich pojawia się apiterapia, czyli wykorzystanie miodu i produktów pszczelich jako środek w leczeniu różnych chorób. Przykładem jest nowozelandzki miód Manuka, charakteryzujący się szerokim zastosowaniem dla całego organizmu. Czy faktycznie przewyższa w tym inne miody?

Miód Manuka to hit niemal wszystkich zwolenników życia ekologicznego i bio. Bez problemu znajdziemy go w każdym sklepie ze zdrową żywnością szczególnie, że znacznie wyróżnia go wysoka cena. Przypisuje się mu działanie antybakteryjne, przeciwrodnikowe i probiotyczne. Czy jego sława jest uzasadniona, czy to kolejny chwyt marketingowy?

Miód Manuka jest wytwarzany przez pszczoły z nektaru drzewa herbacianego. Swoje lecznicze działanie zawdzięcza obecności związku, jakim jest metyloglikosal (MGO), który powstaje w wyniku przemian dihydroksyacetonu z nektaru drzewa herbacianego. Wiele badań na temat miodu Manuka faktycznie potwierdziło jego bakteriostatyczne działanie, szczególnie doceniane w profilaktyce przewodu pokarmowego. Odpowiada za to kwasowość, a także wysoka zawartość sacharydów, jednak podobną ilość tych związków znajdziemy w miodach ciemnych, tj. gryczanym, spadziowym czy wrzosowym.

Miód manuka zawiera także liczne związku fenolowe, jak fenolokwasy i flawonoidy. To wpływa na jego aktywność przeciwrodnikową, sięgającą nawet do 70%. Miody są bardzo cennym składnikiem wielu kosmetyków do pielęgnacji ciała czy skóry. Sprawdzają się przy leczeniu stanów zapalnych skóry, ranach czy owrzodzeniach.

W obecnym świecie, zawładniętym tematem żywności ekologicznej i odchudzania bardzo łatwo o manipulację. Wszelkie nowinki dietetyczne powinny być poddane naszej ocenie, zanim ślepo podążymy za kolejnym żywieniowym hitem. Może się, bowiem okazać, że wysławiany produkt swoim działaniem nie będzie odbiegał od ogólnodostępnych, a tym samym dużo tańszych produktów. Mimo wszystko, w odżywianiu należy zachować różnorodność tak, aby nasza zbilansowana dieta dostarczała wszystkich niezbędnych składników.

Popularity: 1% [?]

Dodaj komentarz!

Bądź miły. Pisz poprawnie. Nie spamuj :)