Czy warto stosować miód manuka?
Coraz częściej obserwuje się wzrost niekonwencjonalnych metod uzdrawiania, jako sposobu na utrzymanie zdrowia i siły witalnych. Wśród nich pojawia się apiterapia, czyli wykorzystanie miodu i produktów pszczelich jako środek w leczeniu różnych chorób. Przykładem jest nowozelandzki miód Manuka, charakteryzujący się szerokim zastosowaniem dla całego organizmu. Czy faktycznie przewyższa w tym inne miody?
Miód Manuka to hit niemal wszystkich zwolenników życia ekologicznego i bio. Bez problemu znajdziemy go w każdym sklepie ze zdrową żywnością szczególnie, że znacznie wyróżnia go wysoka cena. Przypisuje się mu działanie antybakteryjne, przeciwrodnikowe i probiotyczne. Czy jego sława jest uzasadniona, czy to kolejny chwyt marketingowy?
Miód Manuka jest wytwarzany przez pszczoły z nektaru drzewa herbacianego. Swoje lecznicze działanie zawdzięcza obecności związku, jakim jest metyloglikosal (MGO), który powstaje w wyniku przemian dihydroksyacetonu z nektaru drzewa herbacianego. Wiele badań na temat miodu Manuka faktycznie potwierdziło jego bakteriostatyczne działanie, szczególnie doceniane w profilaktyce przewodu pokarmowego. Odpowiada za to kwasowość, a także wysoka zawartość sacharydów, jednak podobną ilość tych związków znajdziemy w miodach ciemnych, tj. gryczanym, spadziowym czy wrzosowym.
Miód manuka zawiera także liczne związku fenolowe, jak fenolokwasy i flawonoidy. To wpływa na jego aktywność przeciwrodnikową, sięgającą nawet do 70%. Miody są bardzo cennym składnikiem wielu kosmetyków do pielęgnacji ciała czy skóry. Sprawdzają się przy leczeniu stanów zapalnych skóry, ranach czy owrzodzeniach.
W obecnym świecie, zawładniętym tematem żywności ekologicznej i odchudzania bardzo łatwo o manipulację. Wszelkie nowinki dietetyczne powinny być poddane naszej ocenie, zanim ślepo podążymy za kolejnym żywieniowym hitem. Może się, bowiem okazać, że wysławiany produkt swoim działaniem nie będzie odbiegał od ogólnodostępnych, a tym samym dużo tańszych produktów. Mimo wszystko, w odżywianiu należy zachować różnorodność tak, aby nasza zbilansowana dieta dostarczała wszystkich niezbędnych składników.
Popularity: 1% [?]