Źródła kwasu foliowego oraz jego rola w organizmie kobiety ciężarnej
Kwas foliowy jest rozpuszczalną w wodzie witaminą z grupy B. Spełnia on istotną funkcję w licznych
procesach metabolicznych, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niedobór kwasu
foliowego może prowadzić do poważnych konsekwencji zagrażających zdrowiu, a nawet życiu. Dlatego
niezbędna okazuje się być jego suplementacja, szczególnie wśród określonych grup populacji ludzkiej, w
tym kobiet w ciąży.
Kwas foliowy a ciąża
Powszechnie wiadomo iż sposób odżywiania kobiety ciężarnej w znaczący sposób wpływa na rozwój
oraz wzrost płodu. Dieta kobiety w ciąży powinna być źródłem nie tylko podstawowych składników
odżywczych, ale również wszelkich niezbędnych witamin i minerałów. Liczne badania i obserwacje
kliniczne wykazały, że kwas foliowy w ciąży odgrywa kluczową rolę dla właściwego rozwoju płodu.
Witamina ta bierze bowiem udział w procesach syntezy kwasów nukleinowych i erytrocytów oraz
podziałach komórkowych. Nic więc dziwnego, że jest ona tak potrzebna w okresie ciąży. Ponadto
niedobór kwasu foliowego w pierwszych tygodniach ciąży może być przyczyną pojawienia się wad cewy
nerwowej u płodu. Skutkuje to licznymi deformacjami czaszki, takimi jak przepuklina mózgowa,
bezmózgowie i bezczaszkowie oraz kręgosłupa, wśród których najczęściej dochodzi do przepukliny
oponowej oraz rozszczepu kręgosłupa.
Odpowiednia podaż kwasu foliowego chroni więc przed rozwojem wrodzonych wad układu nerwowego u
dziecka. Z uwagi na fakt, iż zarówno mózg, jak i rdzeń kręgowy płodu kształtują się już w pierwszym
miesiącu ciąży suplementację witaminy B9 należy rozpocząć już na etapie planowania ciąży, najlepiej
minimum trzy miesiące przed poczęciem. Dzienna zalecana dawka kwasu foliowego dla osoby dorosłej
wynosi 400 μg . U kobiet w ciąży wartość ta wzrasta aż do 600 μg na dobę.
W czym jest kwas foliowy?
Kwas foliowy można znaleźć zarówno w produktach pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego.
Występuje on głównie w formie zredukowanych pochodnych dihydro- oraz tetrahydrofolianowych.
Najbogatszym źródłem kwasu foliowego są surowe bądź krótko gotowane warzywa liściaste, takie jak
szpinak, sałata, kapusta włoska, szparagi, brukselka czy brokuł. W kwas foliowy obfitują również nasiona
roślin strączkowych, np. fasola i groch oraz nieprzetworzone ziarna zbóż, kiełki pszenicy i drożdże.
Cennym źródłem tej witaminy są również orzechy włoskie i arachidowe. Wśród produktów zwierzęcego
pochodzenia charakteryzujących się wysoką zawartością kwasu foliowego należy wymienić podroby, w
tym przede wszystkim wątrobę oraz jajka. Z kolei spośród ryb najwięcej witaminy B9 występuje w
łososiu.
Popularity: 1% [?]