5/07/2018 – 19:35 | Komentarze (0)

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Mentoring to brzmiące bardzo nowocześnie słowo określające osobisty rozwój, który wydarza się w przestrzeni partnerskiej relacji pomiędzy uczniem a jego nauczycielem czy mistrzem. Taki sposób kształtowania własnej osoby znany jest jednak …

Czytaj cały artykuł »
Problemy

Bolączki codzienności. Problemy małe i duże, z którymi styka się każdy z nas.

Psychologia

Psychologia codzienności. Praktyka, teoria, wpływ psychologii na nasze życie.

Twórczość

Literatura, poezja, malarstwo, fotografia, kreatywność.

Uczucia

Świat uczuć, emocji, miłości. To one kierują naszym życiem.

Wizualizacje

Artykuły z dodatkiem filmu video bądź muzyki.

Emocje » Różności

Źródła kwasu foliowego oraz jego rola w organizmie kobiety ciężarnej

Submitted by on 23/01/2018 – 13:43Komentarze (0)

brkobiety

Kwas foliowy jest rozpuszczalną w wodzie witaminą z grupy B. Spełnia on istotną funkcję w licznych
procesach metabolicznych, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niedobór kwasu
foliowego może prowadzić do poważnych konsekwencji zagrażających zdrowiu, a nawet życiu. Dlatego
niezbędna okazuje się być jego suplementacja, szczególnie wśród określonych grup populacji ludzkiej, w
tym kobiet w ciąży.

Kwas foliowy a ciąża

Powszechnie wiadomo iż sposób odżywiania kobiety ciężarnej w znaczący sposób wpływa na rozwój
oraz wzrost płodu. Dieta kobiety w ciąży powinna być źródłem nie tylko podstawowych składników
odżywczych, ale również wszelkich niezbędnych witamin i minerałów. Liczne badania i obserwacje
kliniczne wykazały, że kwas foliowy w ciąży odgrywa kluczową rolę dla właściwego rozwoju płodu.
Witamina ta bierze bowiem udział w procesach syntezy kwasów nukleinowych i erytrocytów oraz
podziałach komórkowych. Nic więc dziwnego, że jest ona tak potrzebna w okresie ciąży. Ponadto
niedobór kwasu foliowego w pierwszych tygodniach ciąży może być przyczyną pojawienia się wad cewy
nerwowej u płodu. Skutkuje to licznymi deformacjami czaszki, takimi jak przepuklina mózgowa,
bezmózgowie i bezczaszkowie oraz kręgosłupa, wśród których najczęściej dochodzi do przepukliny
oponowej oraz rozszczepu kręgosłupa.
Odpowiednia podaż kwasu foliowego chroni więc przed rozwojem wrodzonych wad układu nerwowego u
dziecka. Z uwagi na fakt, iż zarówno mózg, jak i rdzeń kręgowy płodu kształtują się już w pierwszym
miesiącu ciąży suplementację witaminy B9 należy rozpocząć już na etapie planowania ciąży, najlepiej
minimum trzy miesiące przed poczęciem. Dzienna zalecana dawka kwasu foliowego dla osoby dorosłej
wynosi 400 μg . U kobiet w ciąży wartość ta wzrasta aż do 600 μg na dobę.

W czym jest kwas foliowy?

Kwas foliowy można znaleźć zarówno w produktach pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego.
Występuje on głównie w formie zredukowanych pochodnych dihydro- oraz tetrahydrofolianowych.
Najbogatszym źródłem kwasu foliowego są surowe bądź krótko gotowane warzywa liściaste, takie jak
szpinak, sałata, kapusta włoska, szparagi, brukselka czy brokuł. W kwas foliowy obfitują również nasiona
roślin strączkowych, np. fasola i groch oraz nieprzetworzone ziarna zbóż, kiełki pszenicy i drożdże.
Cennym źródłem tej witaminy są również orzechy włoskie i arachidowe. Wśród produktów zwierzęcego
pochodzenia charakteryzujących się wysoką zawartością kwasu foliowego należy wymienić podroby, w
tym przede wszystkim wątrobę oraz jajka. Z kolei spośród ryb najwięcej witaminy B9 występuje w
łososiu.

Popularity: 1% [?]

Dodaj komentarz!

Bądź miły. Pisz poprawnie. Nie spamuj :)